ISABELLE BOSSUYT


De schilderijen in olieverf op doek van de hand van Isabelle Bossuyt spreken in een heel persoonlijke beeldtaal. Ze beschrijven de vrouw in haar meest diverse verschijningsvormen. Of het nu elegante jongedames zijn, zelfverzekerde modellen op de catwalk of mysterieuze femmes fatales, steeds weet het onderwerp de kijker te bekoren. Van een statische soberheid tot een kleurrijke dynamiek bespeelt Isabelle het hele spectrum van gevoelens dat zich aandient in het leven. Haar doeken vertrekken van schetsen in potlood of houtskool waar ze met borstel en paletmes dikke lagen verf op aanbrengt. Met kleinere accenten en details krijgen gezichten en emoties stilaan vorm. Textiel, mode, kleur, structuur en materiaal zijn erg belangrijk voor Isabelle, die een opleiding als textielontwerpster heeft genoten aan het Sint-Lucas in Gent. Daar werd ze voortdurend geconfronteerd met kleuren en stoffen die elk hun eigen structuur en karakter hebben. Ieder stukje stof en elk kleur roept een ander verhaal op. Dat is mogelijk weer een inspiratiebron voor een nieuw werk. Net als in de mode is ook in het werk van Isabelle de harmonie tussen kleur, materie en vorm essentieel.

 • Recensie – Emotie op de catwalk

  Ze kijkt en keurt, Isabelle Bossuyt. Tientallen beelden, honderden foto’s zitten op haar netvlies gebrand. Ze kiest op kleur en vooral op gevoel. Wat ontroert? Wat emotioneert? Daarna pakt ze penseel en kleurenpalet bijeen. Het juiste canvas ook. De plek waar haar emotie kan losbarsten. Als was ze een fotograaf die wacht op de juiste blik, op het perfecte moment. En dan. Klik.

  Isabelle studeerde textielontwerp. Een goeie tien jaar terug behaalde ze haar diploma. Professioneel kon ze meteen aan de slag, maar de passie voor het schilderen verdween nooit. Al jaren werkt ze naarstig verder, eerst in een atelierkamer, boven in huis, later in een groter atelier, omdat de afmetingen van het doek daarom vragen. Ze brengt kleuren bijeen, stoffen, texturen, maar gaat evengoed op zoek naar de expressie van een gezicht, naar de gloed, naar de emotie.

  Neen, niet wat getoond wordt, ontroert deze artiest, wel het moment waarop ze creëert en die een enorme verwachting inhoudt. Een sublieme ontmoeting tussen kracht en schoonheid. Bovenmenselijk, haast. Irreëel. Als theater. Als in een film.

  Het werk van Isabelle Bossuyt intrigeert eveneens. Omdat het een wereld bloot legt waar anderen meestal heel meewarig overdoen. Superficieel toch, die mode, zo horen we het dikwijls, terwijl het gros van de ontwerpers de passie preekt maar die ook dagelijks beleeft. Isabelle is in de ban van net dat gevoel. Van heerlijke hoogtes waarin alles kan en diepe dalen waarin inspiratie ver weg lijkt. En wie kan haar dat kwalijk nemen?

  Dus schetst ze, en wikt en weegt. Haar schaduwenspel neemt vorm. Haar personages worden levensecht. En wie goed kijkt, ziet ze bewegen. Net echt. 

  Veerle Windels - fashion journaliste